2014. május 29., csütörtök

Álmaim Epres Pitéje

Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt (Nagyi titka Extra finom süteményliszt)
  • 2 tk sütőpor
  • 85 g nádcukor
  • 250 g vaj vagy Ráma vajasíz
  • 85 ml tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 kg eper
  • nádcukor ízlés szerint
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit gépben jó alaposan összekeverem. Hosszabb ideig kell dolgozni vele, hogy összeálljon. Ezután folpackkal letakarva minimum egy órát pihentetem a hűtőben.
Közben az epret alaposan megmosom, a szemeket négy részre vágom, majd egy tálban összekeverem a cukorral és az étkezési keményítővel.
A tésztát kb. 3/4 - 1/4 arányban elosztom. A nagyobbik felét - lisztezett felületen - kör formára kinyújtom, hogy pont beterítse a piteforma alját és oldalát (nem kell kivajazni a sütőformát). Ebben elegyengetem az epres masszát. A tészta kisebbik  részét kinyújtom, csíkokra vágom, majd a pite tetejére teszem rácsot alkotva.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 30 perc alatt sül készre.
Egy kicsit érdemes várni a kóstolással - bár csábító az illata - mivel ahogy hűl, gyönyörűen összeáll az epres töltelék, a keményítő fantasztikusan összetartja.
És az íze: nagybetűsen Isteni, omlós tésztával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések