Hozzávalók a tésztához:
- 75 dkg kamut liszt – vagy bármilyen más liszt
- 5 dkg élesztő
- 3,5 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál olíva olaj + egy kevés a kinyújtott tészta megkenéséhez
- 4 teáskanál só
- 40 dkg feta sajt
- 80 g tejföl
- 1-1 teáskanálnyi friss bazsalikom, oregáno és rozmaring
- 20 szem magozott olajbogyó
- 1/4 tk szerecsendió
- frissen őrölt bors
Közben összeállítom a tölteléket: a feta sajtot villával összetöröm, majd összekeverem a tejföllel. Jöhetnek bele az apróra vágott friss (szárított is kiváló) fűszerek, a szerecsendió, a bors, és a felaprított olajbogyó.
Miután megkel a tészta, fél centiméter vékonyra kinyújtom. Pici olíva olajjal megkenem, majd jön rá az egyenletesen eloszlatott töltelék. Feltekerem és 2 cm vastag szeleteket vágok, amik mehetnek is a kerámia tepsibe, ami sütőpapírt sem igényel.
És jön a sütés. Kevés gőz hozzáadásával sütöttem meg, ez jót tesz a kelt tésztáknak, – éljen a gőzsütő – 165 fokon 25 perc alatt.
A kamut egy ősi, tápláló gabonafajta, mely Egyiptomból származik. A gabonafélék fáraójának is nevezik. A kamut egy a kevés gabonafaj közül, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.
Kiváló beltartalmi értékű ősi búzafaj. Minden ma ismert gabonafélénél gazdagabb energiában, valamint ásványi anyagban, esszenciális aminosavban, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavban.
Szerkezete hasonló a legjobb minőségű durumbúzáéhoz, leginkább ehhez a gabonához hasonlít.
Sokáig jóllakat és hosszútávon is energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Tartalmaz glutént, de az orvosok javasolják azon betegek számára is, akik túlérzékenyek a többi gabonára, mert ritkábban vált ki allergiát. A leírás a Wikipédiáról származik. És remélem, hogy tényleg sokáig jóllakat, mert a csigák rövid időn belül az utolsó darabig elfogytak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése