Az ősz kiérdemelt ajándéka a birsalma. Amelyből népszerű csemege egyike a birsalmasajt.
Vigyázat függőséget okozhat a mennyei illatú, és színű finomság. Már most gondoljunk a karácsonyra, hiszen a klasszikus gyümölcskenyér nélkülözhetetlen kiegészítője.
recept:
1 kg birsalma
70 dkg nádcukor
1 citrom leve
recept:
1 kg birsalma
70 dkg nádcukor
1 citrom leve
pirított magok
A birsalmákat megmosom,és héjastól, magostól felnegyedelem. Kevés vízben puhára főzöm. Majd eltávolítom a magházát, leturmixolom. Most lemérem, és kilónként a fent említett nádcukrot , citrom levét hozzákeverem. Nekem ez a cukormennyiség vált be. Amikor kevesebb cukrot használtam , megpenészedett gyorsan. Azonnal botmixerrel pürésítem. Lassú tűzön , folytonos kevergetés mellett addig főzöm, míg a lábas alja látszani kezd. (30-40 perc) A végén lehet mindenféle finomsággal felturbózni, ha unalmasnak találod a hagyományos változatot. Pirított dió, és manduladarabkák nagyon illenek a gyümölcssajtba. Szilikonos formát hideg vízzel kiöblítettem, és teleöntöttem a masszával. Várni kell 2-3 napot ameddig teljesen megszilárdul, hogy ki lehessen borítani. Lehetőleg hűvös, szellős helyen szárítsuk. Minden nap megforgattam két héten keresztül, ameddig kiszáradt. Papírba csomagolva a hűtőbe költöztettem.
Tipp: Ünnepi mintájú papírzacskóba, organzába csomagolva akár karácsonyi ajándék is lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése