2017. október 5., csütörtök

Birsalmasajt


Az ősz kiérdemelt ajándéka a birsalma. Amelyből népszerű csemege egyike a birsalmasajt.
Vigyázat függőséget okozhat a mennyei illatú, és színű finomság.  Már most gondoljunk a karácsonyra, hiszen a klasszikus gyümölcskenyér nélkülözhetetlen kiegészítője.

recept:

1 kg birsalma
70 dkg nádcukor
1 citrom leve
pirított magok
 
A birsalmákat megmosom,és héjastól, magostól felnegyedelem. Kevés vízben puhára főzöm. Majd eltávolítom a  magházát, leturmixolom. Most lemérem, és kilónként a fent említett nádcukrot , citrom levét hozzákeverem. Nekem ez a cukormennyiség vált be. Amikor kevesebb cukrot használtam , megpenészedett gyorsan.  Azonnal botmixerrel pürésítem. Lassú tűzön , folytonos kevergetés mellett addig főzöm, míg a lábas alja látszani kezd. (30-40 perc) A végén lehet mindenféle finomsággal felturbózni, ha unalmasnak találod a hagyományos változatot. Pirított dió, és manduladarabkák nagyon illenek a gyümölcssajtba. Szilikonos formát hideg vízzel kiöblítettem, és teleöntöttem a masszával.  Várni kell 2-3 napot ameddig teljesen megszilárdul, hogy ki lehessen borítani. Lehetőleg hűvös, szellős helyen szárítsuk. Minden nap megforgattam két héten keresztül, ameddig kiszáradt. Papírba csomagolva a hűtőbe költöztettem. 
Tipp: Ünnepi mintájú papírzacskóba, organzába csomagolva akár karácsonyi ajándék is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések