2017. december 7., csütörtök

Ámulatba ejtő mákos-habos


Tervezzük tovább, és élvezzük az ünnepekre való készülődést. A karácsony,  a szeretet ünnepe nem csak az ajándékozásról szól, nagy hangsúlyt fektetünk ilyenkor az étkezésre is. Ezek a napok azok, amikor végre együtt a család. A háziasszonyok jobban kitesznek magukért, és azon gondolkodnak, hogy valami különlegeset tegyenek a szeretteik elé az asztalra. Pár éve sütöttem meg először ezt a krémesen, mákosan olvadozó süteményt, ami osztatlan sikert aratott. Most közkincsé teszem  kedvenc vendégváró receptem. Annyira  finom, hogy lehetetlen abbahagyni.
Vegán mákos krémes recept:
Tészta:
50 dkg fehér tönkölybúza liszt
30 dkg Alsan növényi vaj
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
pici só
1 db citrom héja, és leve

A fenti  tésztát néhány mozdulattal kézzel összegyúrtam, kinyújtottam. Egy nagyobb tepsibe helyeztem .Egyenletesen, vékonyan megkentem a baracklekvárral. Ráhalmoztam a mák tölteléket, és megsütöttem. Előmelegített sütőben 180 °C. Kihülés után a sárga krémet a mák tetejére kanalazgattam. Utolsó rétegként , felvert növényi hab került, amit kakaóporral meghintettem.
Csak óvatosan kóstolgatni, mert függőséget okozhat!
Máktöltelék:
80 dkg finomra darált mák
30 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 dl rizstej
1 citrom reszelt héj
1 ek méz
6-8 ek házi baracklekvár ( a tészta megkenésére)
Máktöltelék elkészítése:
A cukrot, a mézet, a vanilíás cukrot a rizstejjel felforraltam. Egy-két perc után a darált mákot, és a citrom héját jól elkevertem benne.
Sárga krém:
4 dl növényi tejben 4 ek. lisztet felfőztem. Ameddig hűlt ,1 cs vanilia ízű pudingport, izlés szerint nádcukrral, és 4 dl. növényi tejjel megfőztem . Mikor a puding is kihűlt összekevertem a kettőt.
+++ Meggle növényi tejszín, felverve a legtetejére.
Szeretteink, barátaink ámulatba  fognak esni az ízvilágától, és a színkavalkádtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések