2018. április 22., vasárnap

Gundel palacsinta





Hozzávalók:

Palacsinta tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 dl szénsavas víz
  • 4 dl tej
  • 3 ek olaj
  • pici só 
Diós töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 3 dl tejszín
  • tej
  • 6 ek nádcukor
  • 1 ek rumaroma
Csokoládé öntethez:
  • 5 dl tej
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dk étcsokoládé
  • 4 ek nádcukor
  • csipet só
 Elkészítés:

A palacsinta tésztájához a hozzávalókat gépi habverővel csomómentesre elkeverem, majd legalább fél órát hagyom állni. Ha ezután kicsit sűrűnek bizonyul, lehet hozzátenni még szénsavas vizet.

A diós töltelékhez a diót finomra darálom, majd egy lábosba hozzáadom a tejszínt, a cukrot, a rumaromát és összefőzöm. Csak éppen annyit főztem rajta, hogy egyet roggyanjon. Ha sűrűnek bizonyul, mehet bele tej a lazításhoz, úgy, hogy krémes állagú legyen. Az eredeti recept szerint van benne mazsola, ám azt családunk nem szereti (vagy csak én?), így kihagytam. 

A csokiöntethez 2 dl tejben elkevertem az étkezési keményítőt. A maradék tejet kis lábasba teszem és felolvasztom benne az étcsokit. Majd a csokis tejhez hozzáadom a keményítős tejet, a nádcukrot, a kakaót és a csipet sót. És főzöm addig, míg besűrűsödik.
Természetesen a cukrot ízlés szerint lehet adagolni a diós töltelékhez és a csokiöntethez is.

A kisütött palacsintákat megtöltöm a diós töltelékkel, majd formás kis téglalapokat alakítok belőle. Háromszögre is elegendő hajtogatni, de én az étteremben ilyen formában találkoztam vele. :-) A tálaláskor öntöm rá a csokoládé öntetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések