2018. augusztus 15., szerda

"Töpörtős" pogácsa


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 7,5 dkg vaj
  • 4 ek borecet vagy almaecet
  • 3 mk só
  • bors
  • 3,5 dl tej
  • pici cukor
"Töpörtős" kencéhez:
  • 13 dkg pirított tökmag
  • 10 dkg pirított napraforgómag
  • 7 dkg pirított lenmag
  • 20 dkg vaj
  • só 
  • bors 
Pogi tetejére:
  • tejföl
  • füstölt sajt
Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben, majd az összes hozzávalóval egy könnyen nyújtható tésztát dagasztok.
Langyos helyen fél óra pihentetés után vékonyra (kb fél cm) kinyújtom és megkenem a "töpörtős" kencével. Ehhez a tökmagot, a napraforgómagot és a lenmagot megpirítom, majd összedarálom. Ezt belekeverem az olvasztott vajba, és ízesítem sóval, borssal. A sót ne sajnáld bele!

A bekent tésztát felgurigázom, a rúd két végét egymásra hajtom (harmadolom) és langyos helyen fél órát pihentetem.

Fél óra elteltével a tésztát ismét vékonyra kinyújtom, feltekerem, széleit egymásra hajtom (újra harmadolom), majd ismét pihentetem fél órát.

Fél óra múlva a tésztát kb 2 cm vastagságúra kinyújtom, tejföllel megkenem és késsel rácsosra bevagdosom. Ezután kiszaggatom, reszelt sajttal megszórom. A tepsibe helyezett pogikat még fél órát pihentetem. 180 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm. Vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a tészta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések