Hozzávalók:
A pörkölthöz:
- 3 padlizsán
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- frissen őrölt bors
- frissen őrölt kömény
- pirospaprika
- pici paradicsompüré
- 1 doboz vörösbab konzerv
A nokedlihez:
- 500 g liszt
- víz
- 1 tk. só
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelem, majd ráteszem a kockára vágott padlizsánt.
Jönnek a fűszerek, a Himalaya só, a frissen őrölt bors, a kömény és a paradicsompüré. Kb. öt percig párolom, majd hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan összekeverem, majd felöntöm egy kis vízzel. Tíz perc főzés után jöhet bele a lecsepegtetett bab. Hamar összefőnek. Zöldségpörköltek előnye, hogy gyorsan elkészülnek (aprócska ok a vegetáriánus konyha viteléhez).
És a nokedli: pontos mennyiséget nem tudok adni a vízhez (kb. 3-4 dl), annyit teszek a liszthez, amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy ne túl lágy tészta legyen. Jön hozzá még a só (ízlés szerint), majd fakanállal összedolgozom. Hagyom állni fél órát, majd nokedliszaggatóval forrásban lévő sós vízbe szaggatom. Kevés olajat is érdemes a vízbe tenni.
A képen fehér lisztből (univerzális búzaliszt búzacsírával) készült nokedli látható, de nagyon jó és egészséges a teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült galuska is.
Nem is olyan régen találtam ki, hogy a műanyag szaggatómat bekenem kevés olajjal, és így sokkal könnyebb kiszaggatni a galuskát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése