2017. július 27., csütörtök

Szilvásgombóc



A jó meleg nyári napok kihagyhatatlan finomsága, egy nagy tál fahéjjas szilvásgombóc. Természetesen kedvenc ételeim toplistáján van kislány korom óta.


Ami kell hozzá:

2 kg burgonya / sárga héjú /
kb. 60 dkg tönkölyliszt 
2 ek. kókuszvaj
pici só
érett, édes  szilva
fahéj
nádcukor
pirított zsemlemorzsa + kókuszvaj

A burgonyát héjában főztem meg, még melegen meghámoztam és áttörtem a krumplinyomón (csak óvatosan). Most jön a nagy titok: teljesen hagyjuk kihűlni, mert különben bukik a mutatvány! Ugyanis a meleg krumpli nagyon sok lisztet felvesz, és kemény lesz a gombóc, amit ugye nem szeretnénk :) Ameddig hül, addig a szilvákat kimagosztam, és fahéjas cukorban megforgattam. Összegyúrtam a burgonyát, lisztet, kókuszvajat, sót. A tésztát kisujjnál vékonyabbra nyújtottam, majd felkockáztam, beleraktam az érett szilvát , és lisztes tenyeremben gombócokat görgettem. Forró vízben kifőztem. Lecsepegtettem, és az aranyló színű zsemlemorzsába meghempergettem. Forgattam már pirított, darált dióba is, ami különösen fincsi lett. Most a retro változat készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések