Rizottó |
- 0,5 kg laskagomba
- 10 dkg gorgonzola
- 2 bögre rizottó rizs
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- Himalája só
- frissen őrölt fekete bors
- szerecsendió
- majoranna
- zöldség alaplé / vegeta
Elkészítés:
Vajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd erre teszem rá a megtisztított és vékony csíkokra tépkedett laskagombát. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, majorannával, és addig sütöm, míg el nem párolódik a gomba leve.
Közben vajon megpirítom a rizst, majd ezután elkezdem hozzáadagolni a meleg alaplevet. Folyamatosan kevergetem, és szépen lassan adom hozzá az alaplevet, nem egyszerre, hanem mindig csak egy merőkanállal. Sose tocsogjon a lében, de nem is hagyom"kiszáradni".
Nekem időnként nincs alaplevem, és igen, tudom, ez szentségtörés a nagybetűs rizottónál. Ilyen esetben vegetát (Reform) teszek a rizsre és forró vízzel öntögetem fel.
Amikor már majdnem teljesen megpuhult a rizs, hozzáteszem a gombát, aztán a gorgonzolát is. Keverek még hozzá egy kis vajat is, majd lefedve állni hagyom kb. 10 percig.
Tálaláskor lehet még rá tenni parmezánt is, ám ez elhagyható.
A rizottó önmagában is megállja a helyét, én itt - ahogy a képen is látszik - grillezett sajttal tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése