2018. január 21., vasárnap

Laskagombás - gorgonzolás rizottó

Rizottó 
Hozzávalók:
  • 0,5 kg laskagomba 
  • 10 dkg gorgonzola
  • 2 bögre rizottó rizs 
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors
  • szerecsendió
  • majoranna
  • zöldség alaplé / vegeta

Elkészítés: 

Vajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd erre teszem rá a megtisztított és vékony csíkokra tépkedett laskagombát. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, majorannával, és addig sütöm, míg el nem párolódik a gomba leve.
Közben vajon megpirítom a rizst, majd ezután elkezdem hozzáadagolni a meleg alaplevet. Folyamatosan kevergetem, és szépen lassan adom hozzá az alaplevet, nem egyszerre, hanem mindig csak egy merőkanállal. Sose tocsogjon a lében, de nem is hagyom"kiszáradni". 
Nekem időnként nincs alaplevem, és igen, tudom, ez szentségtörés a nagybetűs rizottónál. Ilyen esetben vegetát (Reform) teszek a rizsre és forró vízzel öntögetem fel.
Amikor már majdnem teljesen megpuhult a rizs, hozzáteszem a gombát, aztán a gorgonzolát is. Keverek még hozzá egy kis vajat is, majd lefedve állni hagyom kb. 10 percig. 
Tálaláskor lehet még rá tenni parmezánt is, ám ez elhagyható. 
A rizottó önmagában is megállja a helyét, én itt - ahogy a képen is látszik - grillezett sajttal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések