2018. január 25., csütörtök

Család-barát zserbó



Igazából semi extra, mégis a legkedveltebb sütink. Mi így szeretjük,szaftosan. Omlósabb, puhább, mint a hagyományos verzió.

A tésztához szükséges:
60dkg rizsliszt
25 dkg jó minőségű vegán vaj
fél csomag sütőpor
kb.2 dl langyos, cukrozott joghurtban felfuttatott 5 dkg élesztőpor
csipetnyi só

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy órát pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
--60dkg őrölt mákot, nádcukrot ízlés szerint,1 citrom levét, reszelt héjját,és annyi növényi tejet, hogy krémes masszát kapjunk, kissé összefőzzük.Kihűtjük.
--60dkg pirított, őrölt diót, nádcukrot, pici fahéjjat, és növényi tejet, 1 citrom reszelt héjját  szintén összefőzük, kihűtjük.
A tésztagombócot 3 részre osztjuk. Az én bevált módszerem a kinyújtáshoz az (hiszen nagyon lágy, "szakadós" a tészta), hogy a tésztát két réteg közé teszem. Alulra sütőpapírt rakok, felülre pedig folpackot. Az első rétegnél egyszerűen csak lehúzzuk a folpackot, és papírostól mehet a tepsibe. Megkenjük vékonyan finom házi lekvàrral, és ráhalmozzuk a kihült diós tölteléket. A következő tésztát ugyanígy nyújtjuk ki, a folpackot levesszük, és egy ügyes mozdulattal ráborítjuk a diós töltelékre, majd a sütőpapírt óvatosan visszahúzzuk. Azután ismét lekvár, és jöhet a máktöltelék, majd a harmadik réteg  tésztával beborítjuk.
Előmelegített sütőben, 180 °C fokon sütjük. 
Ha teljesen kihült, a tetejét olvasztott 80% csokival díszítem. 
Elkészíteni közel nem ilyen bonyolult, mint első olvasatra. A végeredmény viszont mindent kárpótol. Ja, és aki glutémentesen táplálkozik garantálom mind a tíz újját megnyalja.

Sok sikert, örömteli sütést kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések