Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 5 ek nádcukor
- 15 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 ek rózsavíz
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- tejszín
Ezt a dagasztógéppel elkezdem összekevertetni, majd amikor már nagyjából összeállt, akkor jön bele az olvasztott vaj. Ez nagyon fontos, hogy a vaj a végén kerüljön bele, mert ettől lesz finom foszlós a kalács. Én a vajat fokozatosan, négy részletben keverem bele. Hosszú ideig kell dagasztani, akkor jó, amikor már szép selymes, hólyagos a tészta, elválik a keverő táltól. Ez minimum negyed órát jelent géppel.
Ezután a tésztát letakarom frissentartó fóliával. Ezt közvetlenül a tésztára kell rátenni, mert így nem szárad ki a tészta. Langyos helyen háromnegyed órát kelesztem.
Enyhén lisztezett nyújtólapra helyezem, és egy nagyobb, valamint kettő kisebb darabra vágom. A kettő kisebb darabot egyforma hosszúságú hengerré formálom, majd ezeket összecsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyezem. A tepsi ne legyen túl nagy, hogy amikor sül a kalács, ne terüljön szét, inkább felfelé jöjjön. A nagyobb tésztadarabot olyan hosszú hengerré nyújtom, ami körbe éri a fonatot. Ezzel a hosszabb hengerrel körbekerítem a fonatot.
Előmelegítem a sütőt 190 fokra, közben a kalács tovább kel.
Mielőtt beteszem sülni, megkenem tejszínnel. Én a Cserpes Sajtműhely tejszínét használom, nagyon finom lesz tőle minden kelt tészta.
A sütő aljába vizet teszek hőálló tálba, jót tesz egy kis gőz a kalácsnak.
Körülbelül 40 perc alatt sül meg aranybarnára. Én sülés közben is többször megkenem tejszínnel a kalácsot, bár azt mondják, nem szabadna nyitogatni a sütő ajtaját már. Hát a nyitogatás ellenére sem lett rossz, és isteni illat áradt a vaníliától. A rózsavíztől pedig enyhén keleties, csudafinom íze van!
Nagyon jó húsvétkor a gabona gömböc (a vegasonka) mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése