2013. március 11., hétfő

Székelykáposzta


 Hozzávalók:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 60 dkg csiperke gomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • fél-fél paprika, paradicsom
  • frissen őrölt bors és kömény
  • pirospaprika
  • Himalája só
  • 20 dkg gabonakolbász
  • 10 dkg gersli
  • babérlevél
  • vegeta
  • kevés olaj
A savanyú káposzta levét jól kinyomom, átmosni nem szoktam, mivel mi kellemesen savanyúan szeretjük ezt az egytálételt. Úgy teszem fel főni, hogy jól ellepje a víz a káposztát. Beleteszem babérlevelet, az átmosott gerslit (hántolt árpát) és a gabonakolbászt. Ezt nem kell sózni, mivel a savanyú káposzta már elég sós. Legalább egy órát hagyom főni.
Míg fő, elkészítem a gombapörköltet. 
Egy kevés olajon jó alaposan megdinsztelem az apróra vágott hagymát, aztán jön rá a megtisztított, felaprított gomba. Sózom, borsozom, teszek rá vegetát is, valamint belekerül a fél paprika és paradicsom is. 10 percet dinsztelem, majd ráteszem a pirospaprikát, és felöntöm egy kevés vízzel, nehogy megégjen a pirospaprika. Puhára főzöm a pörköltet, igazán nem kell sok idő neki.
Ha letelt a legalább egy óra, a pörköltet hozzáöntöm a káposztához, és fél órát még főzöm őket együtt.
Arra kell figyelni, hogy a gersli sok nedvességet szív fel, nem kell sajnálni a káposzta alól a vizet. Ez másnap látszik igazán, mikor is terítékre kerül. Ugyanis igaz, hogy a székelykáposzta másnap felmelegítve még finomabb, akkorra már jól összeérnek az ízek!
Tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legújabb finomság

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – kamut liszttel a legfinomabb 12 dkg nádcukor 25 dkg vaj vagy Ráma vajas íz 4 evőkanál t...

Népszerű bejegyzések