Adventi hangulatra inspirációnak szántam, a zord hideg, fagyos napokra. Szerintem tökéletes téli pástétom. A ráérősebb háziasszonyok áztassák be a babot, az elfoglaltabbak vegyék meg az aprószemű, előfőzött fehérbab konzervet. Ennek a receptnek a kulcsa az egyszerűség. Viszont a friss, jó minőségű alapanyagok hozzák meg az ellenálhatatlan ízeket, a jó étvágyhoz.
Hozzávaló:
500g főtt fehérbab (cannellini)
5 ek. extra szűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1/2 kk. kakukkfű (friss, vagy szárított)
1/2 kk. rozmaring (friss, vagy szárított)
2 ek. fehér balzsamecet
só, bors
Genovai pesto: (Persze kis csalással, mert a parmezánt élesztőpehellyel helyettesítettem.)
2 csésze bazsalikom friss
1/2 csésze fenyőmag vagy kesudió pirított (de válassza mindenki a saját kedvencét)
1/4 csésze extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
1-2 gerezd fokhagyma (zúzva, aprítva)
só-bors
1/4 csésze élesztőpehely
Elkészítése:
Roppant egyszerű, a babos hozzávalókat robotgépben összeturmixoljuk krémesre. Egy kóstolás után ki-ki saját szája íze szerint fűszerezheti a továbbiakban. Amennyiben túl masszív az anyag egy kis olívaolajjal segíthetünk a helyzeten.
A pestonál ugyan így, klasszikusan járunk el. Külön-külön üvegedénybe helyezve, a hűtőben egy hétig is eláll….(hat , ha addig el nem fogy.) Opcionálisan egy kis friss chili még dob a mutatványunkon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése