Ez a csavart-csoda elképesztően finom, én megszavaznám az év kalácsának. Persze köztudott, hogy mennyire kedvelem édességek közül a kalácsokat, de a mostani átalakított recept mindent visz. - Ahogy mondani szokás. A lényeg, hogy ki kell próbálnotok.
A “Pooh” tésztából szinte akármit elkészíthetsz. Édeset-sósat. Akár lehet belőle pizza, töltött palacsinta, kalács féleségek garmada. Így is van! A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát szeretnél belőle elkészíteni. Ha olaj helyett olvasztott vajat használsz, még lágyabb állagú lesz a tészta.
250 g alpro rizs főzőkrém
1/2 csésze vegán vaj
10 g porélesztő
1 tk só
1 ek nádcukor
3 csésze tönköly fehérliszt
A csésze mérete 2,5 dl
Töltelék jelen esetben:
20 dk pirított , őrölt pekándió
1 tk citrom reszelt héja
fahéj,
agavé szirup +löttyintés kesu tej (hogy krémesre összeálljon)
baracklekvár ( tészta tetejére)
Elkészítése:
A kimért lisztbe belekevertem a hozzávalókat, jó alaposan átgyúrtam. Akinek nincs kelesztőtálja, egyszerűen csak le kell takarni egy konyharuhával, és kb: 1/2 órát pihentetni . Praktikus jó meleg helyen! Az élesztőt nem kell előre felfuttatni, viszont nem is lesz nagyon pufi kalácsunk. Cserébe, kissé kelt, kissé omlós, mennyei finom tésztát kapunk. ÉN most pekándiós töltelékkel készítettem. A négyzetre, 5-6 mm vastagságúra kinyújtott tésztát vékonyan megkentem házi lekvárral. ( Savanykás , baracklekvárt választottam.) Egy tálban összekevertem a sütőben megpirított, és ledarált diót, (pekándió, mák, mogyoró, ami van otthon, mehet bele), agavé szirupot, fahéjat, citrom reszelt héját, és egy löttyintés kesutejet. Mindezeket a lekvár tetejére kenegettem. A tésztát, jobbról is, ballról is középre hajtottam, úgy hogy takarják egymást. Felszeleteltem, 2-3 újjnyi szélességre, és kettőt csavartam rajta. A tészta szuper módon tűrte a produkciót. Mielőtt betettem a 200 °C sütőbe, a tetejét kesu tejjel megkenegettem. Kb:30 percig sütöttem aranybarnára.
Szerintem egy jó kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem, amit természetesen karácsonykor még tovább díszíthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése